Η λέξη κουφέτο έχει λατινική προέλευση και προέρχεται από την ιταλική confetto. Ο λόγος είναι πως στην Ιταλία δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής αυτών των τραγανών ζαχαρωμένων αμυγδάλων. Μέχρι τότε ήταν κυρίως προνόμιο ευγενών και πλουσίων καθώς συμπλήρωναν ιδανικά, προσεγμένα και σπουδαία γεύματα. Τα περίφημα κουφέτα λοιπόν, από προνόμιο της αριστοκρατίας έγιναν σιγά σιγά μέρος της λαίκής παράδοσης και συνοδεύουν εορταστικές στιγμές των ανθρώπων εδώ και πολύ καιρό. Αυτά τα μικρά, ζαχαρένια, εορταστικά γλυκίσματα έχουν το παραδοσιακό λευκό χρώμα που ταιριάζει στους γάμους, καθώς συμβολίζει τη χαρά και την αγνότητα της νύφης.
Σήμερα, τα κουφέτα παραμένουν το χαρακτηριστικό γλύκισμα σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές χαράς, αλλά οι γαστριμαργικοί πειραματισμοί τα έχουν εμπλουτίσει με μια μεγάλη γκάμα από υλικά και αρώματα, από σοκολάτα μέχρι εξωτικά φρούτα και ποτά. Η πιο κλασική και παραδοσιακή εκδοχή τους είναι φυσικά αυτή που θέλει τα κουφέτα να είναι αμύγδαλα καλυμμένα με λευκή ζάχαρη. Το επόμενο βήμα ήταν η προσθήκη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής στη ζαχαρένια επικάλυψη. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ροζ κουφέτα για τη βάπτιση των κοριτσιών, σύμβολο του αίματος και τη γονιμότητας, και τα γαλάζια κουφέτα για τη βάπτιση των αγοριών σαν σύμβολο του ουρανού και της ηθικής. Το επόμενο βήμα ήταν η χρήση διαφορετικών ξηρών καρπών πέρα από το αμύγδαλο και η προσθήκη αρωματικών υλικών, αλλά και γεύσεων. Υλικά όπως η σοκολάτα, ή τα αρώματα φρούτων και ποτών κάνουν τα σύγχρονα κουφέτα, μικρούς γευστικούς πειρασμούς. Πριν παραγγείλετε κουφέτα για τις μπομπονιέρες σας, δοκιμάστε και διαλέξτε τους τύπους σας αρέσουν ώστε να δώσετε στην τελετή σας μια τραγανή, γλυκιά νότα.